Οι φωτογραφίες του Μάκη Βορίδη με το αυτοσχέδιο τσεκούρι είχαν δοθεί στην δημοσιότητα πριν πάρα πολλά χρόνια από τον «Ιό» της Ελευθεροτυπίας. Τραγική ειρωνία, που οι καρποί των κόπων της εθνομηδενιστικής δημοσιογραφικής ελίτ εμφανίζονται την ίδια στιγμή που το έντυπο στο οποίο βρήκαν επί έτη βήμα για να διαβάλλουν όποιον δεν συμμορφώνεται στις ιδεοληψίες τους κλείνει.

Μιλώντας για καρπούς, δεν μιλώ βέβαια για την αποτελεσματικότητα των αόκνων προσπαθειών τους αλλά για ακριβώς το αντίθετο. Όλα αυτά τα χρόνια ο «Ιός» και οι όμοιοί του δεν έχαναν ευκαιρία να δείξουν τα τσεκούρια, να μιλήσουν για τους «κακούς φασίστες» και να καταδείξουν το «αυγό του φειδιού». Τώρα που η «παρακαταθήκη» τους φιλοξενήθηκε μέχρι και από έντυπα με διεθνή εμβέλεια και εγνωσμένου κύρους, όπως η γερμανική ταμπλόιντ «Bild», ο Βορίδης έγινε υπουργός. Μάλλον, για να είμαι πιο σωστός, έπρεπε να γίνει υπουργός ο Βορίδης για να αξιοποιηθεί η «candid camera» του «Ιού». Κρίμα τα λεφτουδάκια του Τεγόπουλου, που έπεφταν αδρά στο κυνήγι μαγισσών της θρυλικής τετράδας.

Πάντως, ο «Ιός» δεν είχε μπει ποτέ στον κόπο να ρωτήσει τον Βορίδη για αυτό. Αυτοί που το ‘καναν πήραν μια απάντηση, που με επιεική τρόπο περιέγραφε το καθεστώς στα πανεπιστήμια της εποχής εκείνης. Κι αν δεν το περιέγραψε επαρκώς ο Βορίδης, σίγουρα η μεγαλειότης του, ο υπουργός των οικονομικών μπόρεσε να μας το δείξει σε διασκευασμένη απόδοση εντός του υπουργικού συμβουλίου. «Πρόσεχε πώς μιλάς!» είπε ο κύριος Βενιζέλος και η απάντηση γνωστή. Πίσω απ’ την φράση θα μπορούσαμε εύκολα να διαβάσουμε και το «εδώ εσύ δεν θα μιλάς», το οποίο ο κ. Βενιζέλος ως ακαδημαϊκός, αν δεν το είπε, σίγουρα το άκουσε πολλές φορές και το επέτρεψε στα πανεπιστήμια που δίδαξε.

Αυτό το «εδώ εσύ δεν θα μιλάς» ήταν που ο Μάκης Βορίδης, όπως και πολλοί άλλοι συναγωνιστές δεν ήθελαν να αποδεχθούν στα πανεπιστήμια της δεκαετίας του ’80, όταν τολμούσαν να φωνάξουν για την Βόρειο Ήπειρο, για την πατρίδα και για το έθνος. Και μετά το «εδώ εσύ δεν θα μιλάς», καθώς περνούσαν τα χρόνια, ήρθε το « εδώ (δηλ. στα Εξάρχεια) εσύ δεν θα πουλάς… βιβλία». Φράση που εννοήθηκε με τους εμπρησμούς, δεκάδες εμπρησμούς που υπέστησαν και υφίστανται μέχρι και σήμερα ο Γιάννης Γιαννάκενας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Σχοινάς και πολλοί άλλοι. Πολλοί άλλοι, που συνέχισαν να τολμούν να μιλούν και να πουλούν, την ώρα που κανένας από όλους αυτούς τους δημοκράτες… δεν μιλούσε.

Οι λίγοι που τα ήξεραν όλα αυτά – σιγά μην τα ‘χαν παίξει και οι ειδήσεις – δεν εξεπλάγησαν από το «θα μιλάω όπως θέλω» του Μάκη Βορίδη. Εξίσου, δεν εξεπλάγησαν και για το γεγονός ότι την ώρα που ο μεγαλειότατος έκανε συστάσεις στον «άτακτο» Βορίδη, οι «δικοί μας», οι «δεξιοί» σιγούσαν φρόνημα. Δεν εξεπλάγησαν, διότι δεν ξεχνούν ποιος επεδίωξε κάποτε την διαγραφή του Βορίδη από την Νομική. Λες και η οικογένεια και ο γάμος δεν είναι θεμέλιοι λίθοι για την κοινωνία και γι’ αυτούς και για την δεξιά. Λες και η ενίσχυση της λαθρομετανάστευσης μέσω της μετατροπής της δουλεμπορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα δεν είναι κάτι αντίθετο στην ατζέντα του «υπερπατριώτη» Αντώνη Σαμαρά. Μούγκα στην στρούγκα όλοι.

Όμως το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αμφιθέατρο. Και ο Μάκης Βορίδης δεν είναι πια φοιτητής ούτε συμφοιτητής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι πια πολύ αργά, τόσο για τον κύριο Μπένι όσο και για όσους συμμορφώνονται αμετανόητοι εδώ και χρόνια στα «πρόσεχε πώς μιλάς!». Το μόνιμο χαμόγελο του Μάκη Βορίδη και η έκφραση αλλόφρονος που έχει εγκατασταθεί διά παντός στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών μαρτυρούν το επόμενο βήμα του κ. Βενιζέλου: Να φτιάξει κι αυτός ένα τσεκούρι…

Προχώρα Μπένι, τα υπόλοιπα θα ‘ρθουν μόνα τους.

Σχολιάστε